2015

VanTosse Nieuws | 2015

Stevia oogst


13 oktober 2015 | Vandaag de eerste Stevia oogst bij Landerij  VanTosse!

Maashorst Spelt Vereniging is genomineerd voor de Food to Fit Award 2015!


1 oktober 2015 | Uit ruim 30 aanmeldingen koos een deskundige jury de Maashorst Spelt Vereniging inzending als één van de 9 beste. Het project behoort daarmee tot de meest innovatieve op het terrein van voeding en gezondheid. Mooi succes zo kort na het oprichten.


Cranberries in overvloed.

1 oktober 2015 | De cranberries... na het mislukte seizoen vorig jaar (door de hagel met Pinksteren was alle bloesem vernield en hadden we dus geen bessen) waren we erg benieuwd hoe het veld zich zou gaan ontwikkelen. Want bekend is dat wanneer planten slecht vrucht dragen ze hun energie gaan steken in groei. Nu, dat hebben we gezien. Het veld heeft zich zeer goed ontwikkeld en eind juni stond het al in volle bloei. Inmiddels zijn de bessen oogstrijp en dat is plukken geblazen!

Producten uit de Tuinderij voor de voedselbank.

29 september 2015 | De Tuinderij VanTosse heeft zich aangesloten bij het initiatief van de Osse Tuinverenigingen om overschotten groente en fruit te gaan leveren aan de voedselbank oss. e.o. Inmiddels hebben we al diverse kratten aardappels, andijvie, sla, bonen, bieten, palmkool en courgettes uit onze Tuinderij aan de voedselbank Oss geleverd. Gezien de enthousiaste reacties kunnen we niet anders dan concluderen dat dit een zeer goede bestemming is voor (een deel van) onze producten. En onze tuinvrijwilligers krijgen nu ook meer dan voorheen de voldoening dat het vele werk dat ze in de Tuinderij verrichten ook een goede maatschappelijke doelstelling en bestemming heeft.Op zaterdag 26 september is dit initiatief goed onder de aandacht gebracht door de overhandiging van het 100-ste kratje groente door de initiatiefnemers aan wethouder Johan vd Schoot en de voedselbank.

Hopveld in bloei!

18 september 2015 | Het in april ingeplante hopveld heeft zich boven verwachting zeer goed ontwikkeld, ondanks dat we te maken hebben gehad met een zeer droge zomer, waardoor  de planten toch enigszins in hun ontwikkeling waren geremd. Door de droogte waren we dan ook genoodzaakt een druppel-bevloeiingssysteem aan te leggen dat de planten zeer goed door de droge periode heen heeft geholpen. Verbazend was echter de ontwikkeling van de hop in augustus, met name  toen de regen zich aandiende, in combinatie met het warme weer. Veel planten waren in een mum van tijd tot bovenin de klimdraden gegroeid en vormden snel knoppen die inmiddels tot fraaie hopbellen zijn uitgegroeid. Eind september gaan we de eerste hopbellen oogsten en drogen. Dit plukken zal in eerste instantie handwerk zijn (er is nu nog te weinig opbrengst om machinaal te oogsten en dorsen), maar in volgende jaren zullen we gebruik gaan maken van een echte hop-dorsmachine die we hebben overgenomen van de hoptelers in Schijndel. We zijn benieuwd naar de kwaliteeit van de hop en er zullen zeker met de diverse hopsoorten proefbrouwsels worden gebrouwd door de geïnteresseerde bierbrouwerijen.


Speltoogst zeer voorspoedig verlopen

Augustus 2015 | Medio augustus is onze spelt onder haast ideale omstandigheden geoogst. Het aanhoudende zonnige en droge weer was ideaal om de oogst droog binnen te krijgen. Bij elkaar is er ca 20 ton geoogst. Deze zijn geleverd aan de dit jaar opgerichte Maashorst Spelt vereniging. Samen met nog zes andere telers rond de Maashort is in totaal ca 90 ton spelt geproduceerd. Direct na de oogst is de spelt gepeld in Geleen (bij de Kollenberger Spelt vereniging). Netto is hiervan ca 70 ton gepelde spelt overgebleven, die we aan afnemers rond de Maashorst gaan uitleveren. Inmiddels hebben zich zes bakkers bij de Maashorst Spelt Vereniging aangesloten. Dit aantal willen we dit jaar nog gaan uitbreiden, zodat we met recht kunnen spreken van een regio-keten van formaat, waarin diverse ondernemers (telers, loonwerkers, molenaars, bierbrouwerij en bakkers) zich ten doel hebben gesteld een sterk lokaal product in de markt te zetten.


Cranberry's

Oktober 2014 | Ieder jaar in oktober kunt u zien hoe vele vrijwilligers van Landschapsbeheer Oss deze supergezonde bessen aan het plukken zijn. Van een afstand niet te zien, maar op de knieën blijken de kleine struikjes vol te hangen met de rode vruchten. In 2013 hebben we voor het eerst geëxperimenteerd met machinaal plukken, vooralsnog zonder succes.

Klik hier voor meer informatie over cranberry’s.