Het levert een beeld op dat vragen oproept, al die palen in een akker. Het is voor deze streek maar ook voor de rest van Nederland dan ook een ongewoon beeld. De teelt van hop komt in Nederland hoofdzakelijk op bescheiden schaal voor in Limburg. Dichterbij is in Schijndel een tiental jaren geleden een hopakker aangelegd
Op de hopakker zijn in rijen met een tussenafstand van 5 meter kastanjehouten palen in de grond geplaatst. De palen zijn met stalen draden met elkaar verbonden en verankerd. Naast elke hopplant zijn twee klimdraden bevestigd waar de hopplanten tegenop groeien.
We hebben diverse rassen (zowel bitter-hoppen als aroma-hoppen) met verschillende smaakeigenschappen geplant: Magnum, Cascade, Chinook, Saaz, Opaal, Galena, Smaragd, Northern Brewer, Bramling Cross, Challenger, Fuggle, Nugget, Perle, Target, Yeoman en Centennial. Omdat hop sterk groeit zijn de planten ook gemakkelijk te vermeerderen. Uitgaande van het bestaande materiaal zullen we dan volgende jaren de akker geleidelijk volplanten en uitbreiden.
Inmiddels heeft Bierbrouwerij Oijen al een eerste bier met onze hop gebrouwen, het Oijens Blond. Ook andere lokale speciaal bierbrouwerijen volgen de ontwikkeling met grote interesse. Momenteel is echter de productie nog niet op zo’n niveau dat we grote hoeveelheden kunnen leveren. Voor bijvoorbeeld thuisbrouwers bieden we speciaal klein verpakkingen aan van 50 gram vacuümverpakte hop, zolang de voorraad strekt.
De Landerij VanTosse is een gezamenlijk project van Stichting Landschapsbeheer Oss en de Gemeente Oss. Met een bijdrage van "Landschappen van Allure" van de provincie Noord-Brabant wordt hun ambitie, de realisatie van een voedsellandschap, gerealiseerd. De Landerij VanTosse is onderdeel van de Maashorst.