Voorjaar 2016

VanTosse Nieuws | Voorjaar 2016

Bezoek uit Den Haag


30 mei 2016 | Op maandag 30 mei bracht Henk Leenders, lid van de PVDA-fractie in de Tweede Kamer, in het kader van een werkbezoek aan Oss, ook bezoek aan de Landerij van Tosse. Henk, namens de PVDA in de Tweede Kamer woordvoerder Natuurbeleid, werd bij zijn bezoek vergezeld door Wethouder Johan van der Schoot, de PVDA raadsleden Maaike Mollen en Thijs de Boer en zes gemeentelijke bewindslieden uit de groensector. De PVDA Oss maakt een visienota over Groen en Water in de stad. De bevindingen van het werkbezoek van Henk verwerkt de fractie  in deze nota. Het bezoek werd  met koffie en een brownie verwelkomd door Ronald Widdershoven en kreeg van hem in huize Cumberland een uitleg over de activiteiten van Landschapsbeheer en de Landerij. Na de uitleg waarbij ook enkele vragen werden gesteld door de bezoekers, was er nog net een dik kwartier over om de tuin, het roggeveld en het insectenhotel te bekijken. Een mooie impressie van de Landerij VanTosse.

Nieuwe boomgaard op graslandperceel


11 april 2016 | Als onderdeel van de Fruitallee is een graslandperceel aan de de Koningsweg ingericht als boomgaard. In totaal zijn er 18 fruitbomen geplant. Alle bomen zijn van bijzondere en oude rassen, zoals de peersoorten Zoete Brederode, Juttepeer, Gieser Wildeman en Clapps, de kersensoorten Morel en Hedelfinger en de appelsoorten Gravesteiner, Zoete Ermgaard, Jasappel, Groninger kroon en, met misschien wel de meest aparte naam: het Zijden Hempje.

De boomgaard vormt een belangrijk onderdeel van de Fruitallee en het fietspad door de Stelt/Elzen. Er zullen nog bankjes worden geplaatst zodat fietsers en wandelaars straks een heerlijk rustplekje kunnen vinden onder de fruitbomen!

Nieuwe Trekker


7 april 2016 | Aanwinst voor de Landerij VanTosse een nieuwe Trekker! Onder andere voor het het water geven van de bomen van de fruitallee was de aanschaf van een trekker noodzaak.


We krijgen steeds meer zware dingen te vervoeren en ook voor kleine grondbewerkingsklussen is een trekker zeer welkom.

Fruitallee aan Koningsweg


10 maart 2016 | Fruitallee krijgt vorm, ruim 100 fruitbomen geplant langs het tracé van het fietspad door de Stelt/Elzen, tussen de Cereslaan en de Nieuwe Hescheweg.

Langs het Nicolupad, tussen de Cereslaan en de Amelsestraat) zijn verschillende soorten kersen- en pruimenbomen geplant. Langs onze roggeakker langs de Koningsweg zijn eveneens perenbomen geplant, waardoor we alle open stukken van het trace hebben voorzien van een prachtige bomenrij. Waar je ook nog eens een appeltje/peertje voor de dorst kunt plukken!

Bijenhotel gereed


8 maart 2016 | Vanochtend gereed gekomen het Bijenhotel bij Landerij VanTosse!